"Як вкрасти діамант" рецензія ВІДЕО

13 ноября 2014 - Украина

"Як вкрасти діамант" рецензія ВІДЕО

Знаєте, що я найбільше люблю у бондіані? Ні, не чудових акторів, які грали роль агента 007, і не мартіні, хоча іноді вермут здається виключно чарівним напоєм. Я люблю найелегантнішу у світі шпигунську історію - особливо ранні її серії - тому, що в них відчувається дух епохи.

Це не лише безтурботність 60-х, а своєрідна життєлюбність героїв, здатність людей посміхатися і довго перебувати в хорошому настрої незалежно від подій - "бадьорість духу, грація і пластика", якщо віднести це до внутрішнього стану персонажів.

Ви запитаєте, як усе це можна відчути, якщо в кадрі суцільні шпигунські гаджети, дівчата Бонда; змовники, що замишляють недобре, і лише іноді - морські пейзажі, катери і затишні дерев'яні шале в засніжених Альпах?. А я ось це відчуваю в кожному кадрі, кожній деталі, складці костюма, лінії автомобільного бампера і контурі снігохода... У бондіані епоха не утілюється в речах, а складається з них. Келихи, костюми для гірських лиж, зброя, купальники, напої - це і є епоха.

І люди у бондіані, хоч і живуть у абсолютно вигаданому світі, але дуже точно утілюють відношення до життя, властиве поколінню, для якого іронія - не подарунок долі, а природний спосіб щоденного спілкування. Усі вони легкі на підйом і схильні до спонтанних авантюр - навіть ті, хто в силу особливостей характеру або життєвих обставин - ніколи не покидав свій лондонський, манчестерський, московський, київський дворик.

Ціле покоління поєднувало в собі зосередженість споглядача і пустощі жартівника, що залізає у вікно, не тому, що двері далеко, а тому, що через вікно - швидше і забавніше, а значить - правильніше.

Шарм Бонда - це, звичайно, чудово, але чарівливість часу - це ще краще. Навіщо, запитаєте ви, стільки писати про Бонда, якщо мова про комедію з Емою Томпсон, де від Бонда тільки Пірс Броснан з мартіні і пістолетом?. Так, ще вас може обурити, що таку очевидну і просту думку: "не важливо що - важливо як" - я говорю вже не в першому абзаці. Але не варто гніватися на кінокритика. Краще сходіть в кіно і, можливо, ви побачите тісні родинні зв'язки на перший погляд далеких один від одного фільмів: будь-якого з Бондів 60-х і "Діаманта".

У фільмі Джоела Хопкінса теж важливо "як це зроблено", а не "що розказане", і в нім є атмосфера, але, на відміну від бондіани, у Хопкінса це атмосфера не епохи, а жанру : це комедія в чистому вигляді. Більше того, жанр тут настільки кристально чистий, що сучасний глядач може виявитися не готовий до зустрічі з фільмом, на перегляді якого треба просто сміятися, радіти сонцю, Блакитному берегу, жартам, гегам і чарівності життя, в якому залишилися лише забавні речі.

Сучасна публіка занадто звикла до змішення жанрів : нам або Тарантіно подавай з киноманськой збірною солянкою, або братів Коенів з жорстким, саркастичним гумором, або чисто британську комедію з сімейним святом, де гості обмінюються репліками з п'єс Оскара Уайльда, а потім по черзі намагаються позбавитися від докучливого і не до місця трупа. А ще краще - подивитися американську інді-комедію - ту, про яку критики завжди пишуть щось подібне до "жива мелодрама з легкою іронічною посмішкою на сумному обличчі".

Ми не готові до чистоти жанру і справжнього дотримання його канонів. Ми перестали цінувати витонченість однозначності і простоту викладу. Це не добре і не погано, але ця особливість сприйняття може зіпсувати життя і зменшити касовий збір таким рідкісним представникам чистого жанру, як "Діамант".

Ви можете сказати: у фільмі є і не чисто комедійні моменти: Ема Томпсон, проводжаючи дочку вчитися в Едінбурнг, напучуватиме майбутню студентку: "Залишайся собою - ти така мила"; та ж Ема - тільки вже на Блакитному березі - з монологом на тему "відносься до весілля, як до іспиту на права - водити машину ти навчишся потім". Але усе це стосується не жанру, а особисто Томпсон. Так, хороші актриси саме так і грають: їм досить хвилинної сцени, щоб показати будь-який нюанс в характері або стані персонажа.

А чистота жанру зберігається у фільмі від першого до останнього кадру: тут кожен жест, пейзаж, поворот голови, рапід під музику, на пляжі, скелі і в готельному номері - все тут говорить про те, що комедія - це коли тепло на душі від сміху і сонячних променів на середземноморському узбережжі; це коли "упіймати злодія" - не завдання поліції, а весільна забава, в якій може прийняти участь кожен бажаючий.

Навіть не хочу дивитися рейтинги фільму на яких-небудь Rotten Tomatoes, але смію припустити, що вони там низькі, тому що усі критики поспішать прийняти строге дотримання канонам жанру за нездатність розважити публіку непередбачуваними поворотами і сценарною винахідливістю. А класичні комедії вони якраз такі: просто смішні і в них є шарм передбачуваності - не подієвої, а саме жанрової.

І ще в "Діаманті" є чудова якість британських комедій : самоіронія.

При цьому іронічні по відношенню до себе і всього що відбувається на екрані - персонажі, автори, що їх придумали, навіть предмети. Тому такі забавні діалоги про "пістолет не узяв, але є сендвічі" і скелелазіння в гідрокостюмах, і синхронна гра в гольф, і репліка чи "не вважаєш ти крадійство і викрадення людей деяким перебільшенням"?, і різноколірні маленькі машинки. У Вуді Аллена була магія місячного світла, а у Хопкінса - магія світла сонячного і комедійного. Всім - мартіні і подорожі на Блакитний берег!

Автор: Надія Заварова