Що таке миропомазання

20 марта 2012 - Украина

Що таке миропомазання

Що таке миропомазання

Відразу після Хрещення відбувається ще одне найбільше церковне Таїнство. Зовні це відбувається настільки швидко і непомітно, що люди іноді й не підозрюють, що відбулася подія, перевернуло їхнє життя ...

Миропомазання - це Таїнство, в якому віруючому, при помазанні Освяченим Миром частин тіла подаються дари Святого Духа, що допомагають християнинові зростати і зміцнюватися в духовному житті.

Таке визначення Таїнства Миропомазання дається в богословських підручниках. У Православній Церкві воно завжди відбувається разом з Хрещенням, вірніше, відразу ж після нього. Їх навіть можна об'єднати загальною назвою - Таїнства посвяти, або входження в Церкву. Зовні не відбувається начебто нічого особливого. Як тільки людина виходить з купелі, священик читає особливі молитви і хрестоподібно маже чоло, очі, ніздрі, уста, вуха, груди, руки і ноги новохрещених якимось приємно пахне «маслом», вимовляючи при цьому: «Печать дару Духа Святого». За часом Миропомазання займає декілька секунд, тому, в порівнянні з довгим чином Хрещення перебуває ніби в його тіні, здається одним з його численних обрядів. Але в Церкві все саме найбільше і славне відбувається просто ...

Спочатку про зовнішню символіці цього Таїнства. Друк і миропомазання - найдавніші символи. Друк - це знак приналежності комусь, свідоцтво про власника. Наприклад, в Євангелії говориться, що Бог поклав на Ісусі Свою друк (Ін. 6:27). Помазання миром символізує владу і гідність. У Стародавньому Ізраїлі через миропомазання свою владу брали царі і священики. Це символізувало, що вони не самозванці, а взяли своє служіння від Бога. Взагалі, грецьке слово «хрестос» перекладається як «помазаник». У цьому сенсі христами можна назвати всіх старозавітних царів і священиків. Однак з великої літери це слово можна застосувати тільки до однієї унікальної особистості - Бога, Який став людиною - Ісусу Христу. Саме з Його служінням і пов'язано Таїнство Миропомазання, що стало в християнстві Таїнством не тільки для царів і священиків, але для всіх людей, які приймають хрещення і входять в лоно Церкви Христової.

Довідка

Апостоли передавали віруючим Дар Духа Святого через покладання своїх рук на голову новохрещених. Але коли рахунок віруючих пішов на тисячі, учні Христа фізично не могли бути присутніми на кожному хрещенні. Тому вони стали освячувати миро, яке передавалося священикам, і вже вони, в свою чергу, здійснювали Таїнство через помазання. У Православній Церкві такий порядок вчинення Миропомазання існує до цього дня. За три дні до Великодня, у Великий четвер, глава Автокефальної (Помісної) Церкви здійснює чин мироваріння і освячує приготоване миро. Це запашне масло, що складається з більш ніж 64-х речовин (оливи, алое, смирни, рожевого масла, товченого мармуру і т.д.). Сам факт приготування світу свідчить про автокефалію (самостійність) тієї чи іншої Церкви.


На Русі миро освячували в московському кремлівському Успенському соборі. Після скасування Патріаршества за Петра I місцем вчинення цього чину, крім Кремля, стала Києво-Печерська Лавра. З відновленням Патріаршества в Російській Церкві у 1917 році освячення світу знову стали здійснювати тільки в Москві. Сьогодні мироваріння відбувається в Малому соборі Донського монастиря Москви, де побудована спеціальна піч. А освячується миро в Патріаршому Богоявленському соборі в Елохове.

Святий Дух - третє Особа Пресвятої Трійці. Після хрещення Ісуса Христа в Йордані Святий Дух сходить на Нього у вигляді голуба. Багато людей дивуються: якщо Христос - Бог, навіщо Йому треба було хреститися і чому на Нього сходить Дух? Це тема для окремої розмови. Тут же головне, що Святе Письмо свідчить: Ісус мав всю повнотою Святого Духа. В Євангелії Спаситель неодноразово говорить про те, що після закінчення Його земного служіння саме Дух Святий буде супроводжувати віруючих, вчити і вести їх до спасіння. Дух Святий буде свідчити про Христа не тільки християн, але взагалі всім людям, незалежно від того, як вони ставляться до постаті Христа.

Всі ці слова Господа в точності справдилися на п'ятдесятий день після Його Воскресіння. Те, що сталося, відразу ж стало відзначатися як один з найбільших свят Церкви. Дійсно, хто сьогодні не чув про такий християнському святі як Трійця. Але це не просто велике свято Церкви, це день її народження. Саме в цей день виповнилося обіцянку Господа, і на перших дванадцять учнів Христа зійшов Святий Дух.

Церква існує ось уже 2000 років. Вона пройшла через епоху гонінь, епоху Вселенських Соборів, потрясе до самого заснування різними єресями. Потім настала епоха секуляризації і зовнішньої церковності, потім знову гоніння ... Читаючи історію Церкви, кожен раз дивуєшся тому, як можна пройти через ці випробування і вижити?! Відповідь знаходиться в Євангелії: Церква - це не просто організація людей, об'єднаних однією вірою і керована ієрархами-чиновниками.

Церквою керує Святий Дух. Він веде кожного християнина зокрема і всю Церкву до порятунку. Це точка зору віруючої людини. З нею можна погоджуватися чи ні, але слова Христа сповнилися в точності: Церква самим фактом свого існування свідчить людям про Спасителя світу. Інша справа, що можна вірити в Нього або відкидати ...

Довідка

Помазання святим Миром не треба плутати з помазанням освяченим маслом, яке є одним з обрядів Таїнства Хрещення і відбувається ще до занурення людини в купіль. Це помазання символізує примирення людини з Богом, оскільки олійна галузь, принесена голубом Ною після потопу, ознаменувала його кінець і, відповідно, припинення гніву Божого. Тим більше не можна порівнювати Таїнство миропомазання з помазанням освяченим маслом (ялин - по-слов'янськи, звідси Єлеопомазання), яке буває під час святкового вечірнього богослужіння. Це помазання означає просто благословення і для нього використовується масло з лампади, що горить перед іконою свята.


Отже, християни вірять, що саме Святий Дух веде їх до спасіння. Але виникає питання: Церква називає Ісуса Христа Спасителем, тобто Він уже здійснив наше спасіння через хресну смерть і Воскресіння. Як же можна вести до того, що вже здійснено? І тут дуже яскраво проявляється сенс Миропомазання. Те, що зробив Христос, не залежало від людини. У Хрещенні людина помирає і воскресає разом зі Спасителем, звільняється від влади сатани і долучається до всієї повноти Церкви, яка є містичним Тілом Христа. Перед християнином відкривається шлях досі закритий - шлях порятунку від гріха і обоження. Але цей шлях треба пройти. І тут багато що залежить від зусиль самої людини. Миропомазання дає можливість жити повноцінним церковним життям, християнину особисто подаються дари Святого Духа для духовного життя, для особистого спілкування з Богом.

Що це за дари? Про це знає тільки Бог і людина. Церква - це живий організм - Тіло Христове. Апостол Павло, розвиваючи цю думку, писав: «Дари різні, але Дух один і той же ... Але кожному дається прояв Духа на користь: одному дається Духом слово мудрості, іншому слово знання тим же Духом, а іншому віра тим же Духом, а іншому дари вздоровлення тим же Духом, а іншому чудотворення, іншому пророцтво ... Все це творить один і той же Дух, уділяючи кожному осібно, як Він хоче. Бо як тіло одне, але має багато членів, і всі члени тіла, хоч їх і багато, становлять одне тіло, - так і Христос. Бо всі ми одним Духом хрестилися в одне тіло ... і всі ми напоєні одним Духом "(Перше Послання до Коринтян, глава 12, вірші 4-13).

Тут треба обмовитися: Апостол писав це в середині першого століття по Р.Х., коли дари зцілення і чудотворення дійсно були необхідні Церкви для затвердження віри. Але замість дарів пророцтва, зцілення, чудотворення можна поставити майже будь-яку сучасну професію - сенс апостольського Послання від цього не зміниться: якщо звичайна печатка, поставлена ​​на чомусь, покликана свідчити про її власника, то «печать дару Духа Святого», отримана християнином, повинна свідчити про Бога. Церква повинна перетворювати і змінювати світ, а кожен християнин - член Церкви, Тіла Христового - на своєму місці перетворювати світ навколо себе. Життя в Церкві - це постійне зростання. Тут потрібно постійне зусилля самої людини. Але це зусилля залишиться безплідним без допомоги Божої, яка і дається в Таїнстві Миропомазання.

Це Таїнство, як і Хрещення, неповторно. Після Хрещення і Миропомазання відносини людини з Богом повністю змінюються. Як би людина не грішив, в разі покаянного звернення до Бога ці особисті стосунки з Творцем поновлюються.

Довідка

Що таке помазання на царство?

Помазання при обранні царів в Старому Завіті послужило прообразом помазання християнських государів при сходженні на престол. Візантійських імператорів, згодом і російських царів, та інших європейських християнських монархів помазували на царство святим Миром. Це не окреме Таїнство, а, скоріше, продовження Таїнства Миропомазання, коли людині подаються особливі дари Духа Святого для управління державою. З цим чином пов'язана окрема складна історія його розвитку і розуміння, до сих пір до кінця не досліджена в богословській науці.


На Заході існує інша традиція здійснення Таїнства Миропомазання. У католиків над немовлям відбувається Таїнство Хрещення, потім священик помазує його миром, а Миропомазання, яке називається конфірмації (підтвердження - лат.), Відбувається вже в свідомому віці, після навчання істинам віри. Тоді людина приходить до єпископа, той знову помазує його миром, після чого людина приймає перше причастя. Парадокс в тому, що при подібній практиці незрозуміло, що ж таке Таїнство Хрещення. З одного боку, Хрещення - це Таїнство входження в Церкву, Таїнство духовного народження. Але з іншого, виходить, що ніякого входження в Церкву не відбувається, тому що до конфірмації дитина залишається не причастям. Більше того, незрозуміло, чим помазують дитини після Водохреща. Якщо миром, то значить, Таїнство Миропомазання здійснилося, а якщо звичайним єлеєм (маслом), то незрозуміло, навіщо освячувати його як миро в Великий четвер.

Сьогодні Католицька Церква намагається вирішити цю проблему. Загальне поширення набуває практика причастя немовлят відразу після Хрещення. Але в цьому випадку стає абсолютно незрозумілим сенс конфірмації.

У східній традиції підкреслюється невідривно Хрещення і Миропомазання та Причастя, адже всі ці три Таїнства необхідні для повноцінного входження людини до Церкви. У західній же традиції акцентується роль єпископа як уособлення Церкви. Єпископ особисто приймає кожного охрещуваного, щоб було ясно видно, що Хрещення і Миропомазання - це не якась приватна треба, а справа всієї Церкви, з'єднання з усією Церквою.

Але суть від цього не змінюється: Святий Дух незримо присутня і бере участь в житті будь-якого християнина. Він завжди поруч, навіть в самі гіркі хвилини. Якщо відкрити Євангеліє, то це можна зрозуміти. Відразу ж після Свого хрещення в Йордані Ісус Духом було відведено в пустелю, де Його чекав сорокаденний піст і спокуси від сатани. Так і наше життя. Хрещення і Миропомазання - тільки початок шляху, на якому людини можуть чекати хвилини страшного розпачу і спокус. Але ми вже не самотні. Першим цей шлях пройшов Христос, здобувши перемогу і подарувавши її всім нам.

Фото:

1. Єпископ Пантелеймон (Шатов) здійснює Таїнство Миропомазання під час однієї з місіонерських поїздок. Фото Катерини Степанової.

2. Архієпископ Білгородський і Старооскольський Іоанн міропомазует новохрещених немовляти. Фото ігумена Агафангела (Білих).

Автор: Маханько Роман 



Похожие записи:

Російська мова стала регіональною вже в шести областях України
Російська мова стала регіональною вже в шести областях України
В разделе: Новости
Херсонська обласна рада услід за рядом інших регіонів України прийняла рішення надати російській мові статус регіональної 
У Україні бензин на 10 гривен коштує дорожче, ніж в США
У Україні бензин на 10 гривен коштує дорожче, ніж в США
В разделе: Экономика
Минулого тижня ціни на нафтопродукти в США впали до мінімуму за останні три місяці. Середня ціна бензину за тиждень на американських АЗС знизилася до 3,75 доларів за галон 
Тягнибок виступає за введення страти в Україні
Тягнибок виступає за введення страти в Україні
В разделе: Новости
Лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок вважає, що в Україні варто почати дискусію про доцільність повернення страти за окремі злочини 
14 квітня Марс наблизиться до Землі на мінімальну відстань
14 квітня Марс наблизиться до Землі на мінімальну відстань
В разделе: Интересное
Жителі Землі зможуть неозброєним оком постежити за Марсом в найближчі ночі, коли дві планети максимально наблизяться 
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

 

Новини України