Як провести Страсну седмицю

11 апреля 2012 - Украина

Як провести Страсну седмицю

Як провести Страсну седмицю

Страсна седмиця - останній тиждень перед Великоднем. У православній Церкві це найважливіша тиждень усього року, присвячена останнім дням земного життя Христа, Його страждань, розп'яття, хресну смерть, поховання.

Страсна Седмиця - це вже не Великий пост, хоча пост в ці дні дотримується особливо суворий. У перші три дні Страсної седмиці Церква готує віруючих до серцевого співучасті в Хресних страждання Спасителя.

У Великий понеділок

Церква згадує старозавітного патріарха Йосипа Прекрасного, із заздрості проданого братами в Єгипет, прообразувало страждання Спасителя. Крім того, в цей день згадується висушення Господом покритої багатою листям, але безплідної смоковниці, що служить чином лицемірних книжників та фарисеїв, які не принесли істинного покаяння, віри, молитви і добрих справ.

В понеділок Страсної седмиці Патріарх здійснює молитви на початок чину мироваріння. Чин мироваріння відбувається лише раз на рік і тільки на Страсному тижні. За церковним правилом очолює чин мироваріння предстоятель Церкви. У перший день миро доводять до кипіння і потім весь час варять на малому вогні, постійно перемішуючи його. Миро вариться протягом трьох днів: у Великий понеділок до вечора, весь Великий вівторок і ранок Великої середовища. Весь цей час священики по черзі читають Святе Євангеліє, а диякони перемішують миро веслами. Освячення світу відбувається Святійшим Патріархом у Великий четвер за Божественною літургією. Освячення буває після Євхаристійного канону при відкритих Царських вратах.

Миро - особлива суміш рослинних масел, запашних трав і запашних смол (всього - 50 речовин). В старозавітну пору їм помазувалися Скинія, первосвященики, пророки і царі. Дружини-мироносиці йшли до гробу Ісуса саме з таким світом. Світом Помазую при здійсненні Таїнства Миропомазання: хрещення, у випадках, коли долучаються до православ'я інославні християни. Миро вживають і для освячення нових престолів в храмах.

Великий вівторок

Христос прийшов до Єрусалимського храму і багато навчав у храмі і поза храмом, первосвященики і старійшини, чуючи притчі Його і розуміючи, що Він у них каже, намагалися схопити Його і вбити. Але напасти на Нього відкрито не наважувалися, боячись народу, який почитав Його за пророка.

У цей день Церква згадує притчу Христа про десять дів, про таланти і з продовження покладеного в понеділок розповіді про друге пришестя Христове. Цими спогадами Свята Церква особливо закликає віруючих до духовного пильнування, до целесообразному вживання дарованих нам здібностей і сил, особливо на справи милосердя, які Господь приймає як особисту заслугу собі самому, коли говорить про них: «Понеже створите єдиного сих братів Моїх менших, Мені сотворісте »(Мф. 25, 40). У Велику середу згадується жінка-грішниця, омившая сльозами і помазав дорогоцінним миром ноги Спасителя, коли Він був на вечері у Віфанії в будинку Симона прокаженого, і цим приготувала Христа до поховання. Тут же Юда зважився зрадити Христа юдейським старійшинам за 30 срібняків (сума, достатня за тодішніми цінами для придбання невеликої ділянки землі на околиці Єрусалима).

У ці дні, нагадує пастві Патріарх Алексій Другий, «ми повинні пам'ятати уроки Великого посту. Головний з них - моральна чистота, покору, коли ми не величається, але в серці зберігаємо смирення перед Богом ». Одним з головних гріхів Патріарх називає зневіру. «Як часто нам здається, що життєві випробування для нас непосильні, і впадаємо у відчай, але Господь не посилає хреста вище сил», »потрібно намагатися подолати гріхи, до яких звикли, бачити свої недоліки і не засуджувати ближніх». «Тільки тоді, - каже Святійший, - прийде особлива великодня радість».

Митрополит Антоній Сурожський: "Ми вже підходимо до самих Страстям Господнім, і з усього, що ми чули, так ясно робиться, що Господь може все простити, все очистити, все зцілити і що між нами і Ним можуть стояти дві тільки перешкоди. Одна перешкода - це внутрішнє відречення від Нього, це поворот від Нього геть, це втрата віри в Його любов, це втрата надії на Нього, це страх, що на нас у Бога може не вистачити любові ...

Петро відрікся від Христа; Юда Його зрадив. Обидва могли б розділити ту ж долю: або обидва врятуватися, або обидва загинути. Але Петро чудом зберіг упевненість, що Господь, який відає наші серця, знає, що, незважаючи на його зречення, на малодушність, на страх, на клятви, у нього збереглася до Нього любов - любов, яка тепер роздирала його душу болем і соромом, але любов.

Іуда зрадив Христа, і коли він побачив результат своєї дії, то втратив всяку надію, йому здалося, що Бог його вже простити не може, що Христос від нього відвернеться так, як він сам відвернувся від свого Спасителя, і він пішов ...

Сьогодні вранці ми читали про те, як блудниця наблизилася до Христа: не покаявся, не змінила своє життя, а тільки вражена чудовою, Божественної красою Спасителя; ми бачили, як вона припала до Його ніг, як вона плакала над собою, знівеченої гріхом, і над Ним, таким прекрасним в світі такому страшному. Вона не каялася, вона не просила вибачення, вона нічого не обіцяла, - але Христос, за те, що в ній виявилася така чуйність до святині, така здатність любити, любити до сліз, любити до розриву серцевого, оголосив їй прощення гріхів за те, що вона полюбила багато ... І коли Петро був Ним прощений, він теж зумів Його багато любити, може бути, більше багатьох праведних, які ніколи не відходили від Спасителя, тому що йому було прощено так багато ...

Скажу ще раз: ми не встигнемо покаятися, ми не встигнемо змінити своє життя до того, як ми зустрінемося сьогодні увечері і завтра, в ці наступаючі дні, зі Страстями Господніми. Але наблизимося до Христа як блудниця: з усім нашим гріхом, і разом з тим відгукнувшись всією душею, всією силою, всією неміччю на святиню Господню, повіримо в Його співчуття, в Його любов, повіримо в Його віру в нас, і станемо сподіватися такою надією , яка нічим не може бути розгромлена, бо Бог вірний і Його обітниця нам ясно: Він прийшов не судити світ, а спасти світ ...

Кожен православний християнин повинен докласти всіх зусиль до того, щоб побувати на всіх службах, скоєних в храмі, починаючи з вечора Великої Середовища: ми проходимо цей скорботний шлях з Господом: Зрада Іуди, Розп'яття і, нарешті, Воскресіння! Служби Страсного Седмиці дивовижні по своїй красі. Без Страсної седмиці неможливо повноцінно відчути радість Воскресіння Христового.

Велика середа

У Велику середу на літургії Ранішосвячених Дарів в останній раз вимовляється молитва преподобного Єфрема Сиріна з трьома великими поклонами. На вечірній службі здійснюється Таїнство Сповіді: в цей день всі намагаються сповідатися.

У четвер Страсної седмиці

У Страсний четвер згадуються в богослужінні найважливіше євангельська подія: Таємна вечеря, на якій Господь встановив новозавітне таїнство Святого Причастя (Євхаристії). У Великий четвер усі православні причащаються Святих Христових Таїн.

На літургії в кафедральних соборах при архієрейському служінні здійснюється зворушливий обряд Умовение ніг, який воскрешає в нашій пам'яті безмірне упокорювання Спасителя, умившего ноги Своїм учням перед Таємною вечерею. Архієрей умиває ноги сидячим по обидва боки приготованого перед кафедрою місця 12 священикам, що зображує собою присутніх на вечерю учнів Господа, і витирає їх рушником (довгим платом).

У Великий четвер починаються приготування до Свята Великодня. На питання про те, як правильно готуватися до Великодня професор Московської Духовної Академії кандидат богослов'я диякон Андрій Кураєв відповідає так: «В одному вірші Бориса Пастернака говориться:« У людей перед святом прибирання, в стороні від цієї штовханини, обмиваю світом з відерця Стопи Пречисті Твої ». Я думаю, що дійсно таки в стороні від штовханини краще готуватися до свята. Не прагнути до того, щоб підготувати стіл посмачніша, приборку в будинку зробити. Чистий четвер не тому Чистий четвер, що в цей день роблять баню або промивають меблі від пилу, а тому що люди приходять, сповідаються і причащаються. Велика субота - це аж ніяк не просто час передсвяткової суєти, а цей час таємного мовчання про таємницю Бога, зійшов у пекло заради нас ».

Велика п'ятниця

День Великого п'ята присвячений спогаду засудження на смерть, Хресних страждань і смерті Спасителя. У богослужінні цього дня Церква як би стають до підніжжя Хреста Христова. На утрені Великого п'ята (вона служиться в четвер увечері) читаються 12 Євангелій Святих Страстей - 12 уривків Нового Завіту, в яких розповідається про зраду Юди, суд над Христом і Розп'яття Христа.

Митрополит Антоній Сурожський: "Перед нами проходить картина того, що сталося зі Спасителем по любові до нас, Він міг би всього цього уникнути, якщо б тільки відступити, якщо б тільки Себе захотіти врятувати і не довершити тієї справи, заради якого Він прийшов!. . Зрозуміло, тоді Він не був би тим, ким він насправді був, Він не був би втіленої Божественною любов'ю, Він не був би Спасителем нашим, але якою ціною обходиться любов!

Христос проводить одну страшну ніч обличчям до обличчя з приходить смертю, і Він бореться з цією смертю, яка йде на Нього невблаганно, як бореться людина перед смертю. Але звичайно людина просто беззахисно вмирає; тут відбувалося щось більш трагічне. Своїм учням Христос до цього сказав: Ніхто життя в Мене не бере - Я її вільно віддаю ... І ось Він вільно, але з яким жахом віддавав її ... Перший раз Він молився Отцю: Отче! Якщо Мене може це минути - так мине! .. і боровся. І другий раз Він молився: Отче! Якщо не може минути Мене ця чаша - хай буде ... І тільки в третій раз, після нової боротьби, Він міг сказати: Нехай буде воля Твоя ...

Ми повинні в цей вдуматися: нам завжди - або часто - здається, що легко було Йому віддати Своє життя, будучи Богом, став людиною: але вмирає-то Він, Спаситель наш, Христос, як Людина: не Божеством Своїм безсмертним, а людським Своїм , живим, справді людським тілом ...

І потім ми бачимо розп'яття: як Його вбивали повільною смертю і як Він, без одного слова докору, віддався на борошно. Єдині слова, звернені Їм до Отця про мучителів, були: Отче, прости їм - вони не знають, що творять ... "

Вранці у Велику П'ятницю служаться Царські години. Літургії в цей день не буває - з благоговіння до Голгофської жертві, принесеною колись в день Великого П'ятка Самим Сином Божим. Це день строгого посту (до виносу плащаниці ніхто не їсть їжі) і великої скорботи.

В кінці вечірні Великої п'ятниці здійснюється обряд виносу Плащаниці Христової із зображенням положення Його до гробу, після чого читається канону про розп'яття Господа і на плач Пресвятої Богородиці, потім віруючі прикладаються до Плащаниці з співом тропарів

Велика субота

У Велику суботу Церква згадує поховання Ісуса Христа, перебування Його тіла у гробі, зішестя душею в пекло для сповіщення там перемоги над смертю і позбавлення душ, з вірою чекали Його пришестя, і введення розсудливого розбійника в рай.

Починається свято Великодня ... 



Похожие записи:

Всеукраїнський референдум може пройти 25 травня
Всеукраїнський референдум може пройти 25 травня
В разделе: Новости
Турчинов допускає проведення всеукраїнського референдуму з питання державного устрою України одночасно з президентськими виборами, які призначені на 25 травня 
Опозиція готова розблоковувати трибуну
Опозиція готова розблоковувати трибуну
В разделе: Политика
Опозиція блокуватиме Раду, поки її вимоги не виконають, але згодна провести слухання на тему оздоровлення дітей, заявив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок. 
Україна і ЄС найближчим часом мають намір провести переговори
Україна і ЄС найближчим часом мають намір провести переговори
В разделе: Новости
Україна і ЄС найближчим часом мають намір провести переговори про можливий перегляд ряду ввізних мит у рамках СОТ 
Суркіс не претендуватиме на пост глави(ФФУ)
Суркіс не претендуватиме на пост глави(ФФУ)
В разделе: Спорт
Григорій Суркіс, впродовж 12 років що керував Федерацією футболу України(ФФУ), має намір покинути свій пост після закінчення поточного терміну президентства 
Комментарии (0)

Нет комментариев. Ваш будет первым!

 

Новини України